Anime Sign
BUn venit pe Anime Sign!!

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Anime Sign
BUn venit pe Anime Sign!!
Anime Sign
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Ciocolata

+4
Insane Tenshi
Kido X
Moony
Irukandji
8 participanți

In jos

Ciocolata Empty Ciocolata

Mesaj Scris de Irukandji Vin 19 Feb 2010, 12:57

Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi unele arome specifice. Ciocolata este servită de obicei sub forma de tabletă, baton, praline, îngheţată sau alte produse de cofetărie.

Cuprins
1 Tipuri
1.1 Ciocolata neagră
1.2 Ciocolata cu lapte
1.3 Ciocolata albă
2 Istoria ciocolatei
3 Sănătate
3.1 Sistemul circulator
3.2 Proprietăţi afrodiziace
3.3 Alte beneficii
3.4 Riscul de obezitate
3.5 Acnee
3.6 Intoxicarea cu plumb
3.7 Otrăvirea cu teobromină
3.8 Ciocolata ca stimulent
4 Note
5 Legături externe


Tipuri
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră numită şi ciocolată amăruie este un amestec de cacao şi unt de cacao cu zahăr. Ea conţine minimum 35% cacao, proporţia depinzând de fabricant. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietăţii de cacao utilizată.

Ciocolata cu lapte
Ciocolata cu lapte conţine conform reglementărilor UE impuse un minim 25% substanţă uscată de cacao şi 12 % substanţă solidă de lapte (în general lapte praf sau lapte condensat ). Prima ciocolată cu lapte a fost lansată de elveţianul Daniel Peter în 1875.

Ciocolata albă
Ciocolata albă este ciocolata produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie şi alte arome.
Nu conţine cacao pudră sau alte preparate din cacao de aceea are o culoare apropiată de alb.

Istoria ciocolatei
Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.

Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenţie, deoarece nimeni nu ştia la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obişnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr şi i-au îmbogăţit aroma cu ajutorul vaniliei şi scorţişoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristrocaţie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franţa şi apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizaţiile moderne se datoreşte aromei sale inimitabile, dar şi unei aureole magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar cacohuaquatl în limba incaşă înseamnă "cadoul grădinarului paradisului către primii oameni", adică a zeului Quetzalcoatl.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii şi cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înfloreşte în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.

La scurt timp, o nouă invenţie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Aşadar, ciocolata se topeşte în gură şi la figurat, dar şi la propriu. Ciocolata neagră se topeşte la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scazută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

Sănătate
Deşi ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibator al tusei şi inhibator al diareei. În ciuda beneficiilor posibile consumul excesiv de ciocolata poate favoriza obezitatea şi apariţia diabetului zaharat. Un studiu prezentat de către BBC a arătat că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaşte o creştere a activităţii electrice, iar ritmul cardiac creşte mai mult decât în timpul unui sărut pasional şi senzaţia dureaza de patru ori mai mult.

Sistemul circulator
Studii recente au arătat anumite beneficii posibile datorate consumului de ciocolată amăruie şi cacao. Cacaoua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanţi polifenolici. Procesarea cacaouei cu substanţe alcaline distrug flavonoidele. Unele studii clinice au demonstrat de asemenea un efect de reducere a tensiunii arteriale şi de îmbunatăţire a dilataţiei vaselor de sânge datorate circulaţiei sporite ca urmare a consumului zilnic de diocolată. Chiar a existat o dieta numita "Dieta Ciocolata", care punea un accent deosebit pe consumul de capsule de ciocolata si cacao. Oricum consumul de ciocolata cu lapte, ciocolata alba, laptelui gras cu ciocolata infirma beneficiile ciocolatei asupra corpului din aceste produse. O treime din grăsimea ce se găseşte în preparatele de ciocolată sunt grăsimi saturate în special acidul stearic şi o grasime nesaturată numită acid oleic. Acţionând diferit faţă de alte grăsimi nesaturate, acidul stearic nu creşte nivelul colesterolului din sânge. Consumul de ciocolată în cantităţi relativ mari nu creşte nivelul colesterolul, ci chiar este indicată o actiune de scădere a acestuia din urmă.

Proprietăţi afrodiziace
Cultura populară romantică a atribuit ciocolatei proprietăţi afrodiziace puternice, adeseori fiind asociate plăceri senzuale provocate de consumul acesteia. De asemena componenţa de natură grasă şi zaharoasă a ciocolatei stimulează hipotalamusul, inducând o senzaţie plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei. Deşi serotonina are un efect stimulator, în cantităţi mari aceasta este transformată în melatonină care duce la o reducere a apetitului sexual.

Alte beneficii
Anumite studii statistice au relevat creşterea incidenţei unor anumite forme de cancer la persoanele care consumă în mod curent şi în cantităţi apreciabile a dulciurilor, cum ar fi ciocolata. Dar există foarte puţine dovezi care să indice proprietăţi favorizatoare sau de tratament ale cancerului prin intermediul ciocolatei bogate în flavonoide. Rezultate obţinute în laboratoare dovedesc proprietăţi anticancerigene ala flavonoidelor conţinute în boabele de cacao şi cacao-a. Mars Incorporated, o companie americană de dulciuri, cheltuieşte anual sume considerabile pentru cercetare asupra flavonoizilor. Compania se afla in tratative cu o companie farmaceutica pentru a scoate pe piata un medicament bazat pe flavonoizi sintetizati din boabele de cacao. Conform cercetărilor sponsorizate de Mars Inc. la Universitatea Harvard, Universitatea California şi mai multe laboratoare de cercetare la universităţi din Europa, medicamentele pe bază de cacao ar putea ajuta în tratamentul diabetului, demenţei şi a altor boli. Unele studii indică chiar efecte de temperare şi reducere a tusei persistente. Ingredientul activ în combaterea tusei, teobromina fiind de trei ori mai eficientă în tratament decât codeina, principalul medicament utilizat contra tusei. De asemenea, ciocolata are o acţiune locală de calmare şi rehidratare a mucoasei gâtului. Flavonoidele de asemenea au o acţiune inhibatoare antidiareică, ceea ce sugerează breneficii antidiareice ca urmare a consumului de ciocolată.

Riscul de obezitate
Ingrijorarea majoră a unor nutriţionişti este faptul că, deşi consumul de ciocolată poate afecta în mod pozitiv prevalenţa unor biomarkeri care pot reduce incidenţa bolilor cardiovasculare, această cantitate va fi destul de mare pentru un efect serios ceea ce ar echivala cu număr mare de calorii introduse în circuitul alimentar, calorii care nefiind utilizate în procese intensive energetice celulare provoacă obezitatea. Astfel ciocolata poate avea un dublu efect, favorizând obezitatea în acelaşi timp cu beneficiile flavonoizilor.

Acnee
Contrar credinţei populare de favorizator al acneei, studii clinice nu au putut confirma o acţiune sigură, deşi zahărul din ciocolată poate contribui la creşterea valorii glicemiei sanguine. Laptele este dovedit a favoriza apariţia acneei şi în general consumul excesiv de ciocolată cu lapte poate intr-o oarecare masură favoriza apariţia acneei.

Intoxicarea cu plumb
Ciocolata are una dintre cele mai ridicate concentraţii de plumb dintre produsele dietetice tipice omului occidental, cu potenţial de a cauza o slabă otrăvire cu plumb. Deşi studii recente au arătat că boabele absorb puţin plumb, acesta tinde să se lege de cojile boabelor şi astfel să devină contaminate. Un articol de recenzie, publicat în anul 2006 afirmă ca în ciuda nivelului ridicat al consumului de ciocolată, există un număr mic de date cu privire la concentraţiile de plumb din aceste produse.

Într-un studiu al USDA(Departamentul de Agricultura al S.U.A) din anul 2004, nivelul mediu de plumb din eşantioanele testate varia de la 0,0010 până la 0,09565 µg plumb per gram de ciocolată; dar un alt studiu realizat de un grup de cercetare elveţian în anul 2002 a descoperit că unele ciocolate conţineau până la 0,769 µg per gram, aproape de limita standard internaţională acceptată de plumb din cacaoa pudră sau boabele de cacao, care este de 1 µg plumb per gram.

În anul 2006, U.S. Food and Drug Administration a coborat cu o cincime cantitatea de plumb permisă în dulciuri, dar conformarea la această limita este opţională. În timp ce studiile arată că plumbul aflat în compoziţia ciocolatei ar putea fi absorbit doar parţial de organismul uman, înca nu este cunoscut debutul efectelor plumbului asupra bunei funcţionări a creierului copiilor şi chiar în mici cantităţi plumbul poate determina deficienţe ale dezvoltării neurologice, inclusiv scăderea factorului IQ.

Otrăvirea cu teobromină
În cantităţi suficiente, teobromina găsită în ciocolată este toxică pentru organismele animale, precum caii, câinii, papagalii, rozătoare mici, şi pisici deoarece acestea nu sunt capabile să metabolizeze substanţa chimică în sine. Daca sunt hrăniţi cu ciocolată, teobromina va ramane în sistemul lor circulator o perioadă de timp până la 20 ore, iar animalele vor experimenta crize epileptice, infarct miocardic, hemoragii interne, sau chiar moartea. Tratamentul în astfel de cazuri implică inducerea stării de vomă în cel mult două ore de la ingerare, sau contactarea de urgenţă a unui medic veterinar pentru stabilirea tratamentului medicamentos.

Un câine de talie medie care cântăreţte aproximativ 20 de kilograme va avea de-a face cu disconfort intestinal sever dupa ingerarea a nu mai mult decat 240 g de ciocolată amăruie, dar nu va avea de-a face cu bradicardia sau tahicardia decât dacă mănâncă cel puţin jumătate de kilogram de ciocolată cu lapte. Ciocolata amăruie are de 2 până la 5 ori mai multă teobromină, ceea ce o face mai periculoasă pentru câini. Conform «Merck Veterinary Manual», aproximativ 1.3 grame de ciocolată de casă per kilogram corp al unui câine, sunt suficiente pentru a provoca simptomele de toxicitate.

De exemplu: un baton obişnuit de 25 de grame de ciocolată de menaj este de ajuns pentru a provoca aceste simptome unui câine de 20 de kilograme. Bineînţeles, ciocolata de menaj este rareori folosită în consumul direct datorită gustului ei neplăcut, dar alte toxicităţi canine provocate de ciocolata amăruie pot fi extrapolate în baza acesteia. Iar deoarece câinilor le place gustul dulciurilor de ciocolată la fel de mult ca şi oamenilor şi sunt capabili să găsească şi să mănânce cantităţi mult mai mari decât serveşte în mod obişnuit un om, aceştia ar trebui ţinuţi departe de mult râvnita ciocolată. Există rapoarte conform cărora salteluţele făcute din pastile de cacao sunt periculoase pentru animalele de casă (şi nu numai. Gustările făcute din carob pot fi folosite în loc acestea nepunând în pericol sănătatea micilor prieteni.

Ciocolata ca stimulent

Ciocolată Molten
Dulciuri din ciocolată
Un model al lui Reichstag produs din ciocolată la un magazin din BerlinCiocolata conţine o varietate de substanţe:

Zahăr
Teobromină, alcaloidul principal in cacao şi ciocolată şi parţial responsabil pentru efectul stimulator al ciocolatei
Triptofan, un aminoacid esenţial şi un precursor al serotoninei
Fenetilamină, un alcaloid; este rapid metabolizat de oxidaza monoaminică B deci nu atinge creierul în cantităţi mari
Cafeină, prezentă doar în cantitaţi foarte mici/
Ciocolata este un uşor stimulant pentru oameni datorită prezenţei teobrominei. Are un efect mai pronunţat pentru cai, deci este interzisă utilizarea acesteia la cursele de cai.

Ei bine... ce pot spune, eu sunt un mare fan al ciocolatei Ciocolata 362913. Este desertul meu favorit. Desi sunt mofturoasa la calitatea ciocolatei ( Milka, doar milka Ciocolata 362913 ), uneori din pofta ma multumesc si cu o poiana Ciocolata 362913, kandia...
De mari in coace m-a apucat o pofta nebuna de ciocolata. Doar asta visez si siua si noapte si nu ma mai satur de ea Ciocolata 362913. Am nevoie de tratamen. AJUTOR!!!! Creste glicemia Ciocolata 362913.


yum yum Love

Ciocolata 800px-Melted_chocolate
Irukandji
Irukandji
Administrator

Mesaje : 707

https://animesign.forumgratuit.ro

Sus In jos

Ciocolata Empty Re: Ciocolata

Mesaj Scris de Moony Vin 19 Feb 2010, 22:43

Nu trece o zi fara sa mananc ceva dulce,iar ciocolata este unul din deserturile mele preferate.Cand eram mai mica mancam numai ciocolata dulce gen Laura sau Africana.Nu's mofturoasa de felul meu.Cand puneam "gheara" pe o Milka faceam mai ceva ca Gollum cu Inelul (vezi Stapanul Inelelor). Ciocolata 267547

De cand am descoperit ca imi place ciocolata amara (Heidi,Poiana si Kandia),nu este data cand merg la cumparaturi fara sa pun in cos si una din cele mentionate.Ciocolata amara joaca un rol foarte important pt mine:mananc 2-4 tablete Poiana inainte de prima ora la scoala ca sa ma ajute sa ma trezesc pe bune.Nu conteaza daca are 55,75 sau 85% cacao.
Recunosc,mananc mai rar ciocolata obisnuita.
Moony
Moony

Mesaje : 1110

http://lunaanime.3xforum.ro

Sus In jos

Ciocolata Empty Re: Ciocolata

Mesaj Scris de Kido X Sam 20 Feb 2010, 00:39

Ciucalata!
Desertul meu preferat!
Cnd eram mica preferata mea era Africana cu alune sau Poinana...cu greu era pe atunci sa cumperi ca acum in fievare zi Milka...ca si Moony cand puneam mana pe o Milka mai ales cea cu lapte faceam ca si Gollum Ciocolata 294621

Nu cred ca trece vreo zi in care sa nu am ceva dulce in program mai ales "ciucalata"
Ich liebe chocolade fur immer!(Iubesc ciocolata pt. totdeauna)
Kido X
Kido X

Mesaje : 2478

http://www.chibi-mania.lolforum.net

Sus In jos

Ciocolata Empty Re: Ciocolata

Mesaj Scris de Insane Tenshi Vin 12 Mar 2010, 20:26

Cioco-chan Laughing
Eu snt dedicata ciocolatei de knd ma stiu..Frumuseata asta este prietena mea dulce de suflet kare a crescut k mn si mie greu sa ma despart de ea..Mananc orice fel de denumire de ciocolata ,numai sa fie de capsuni ,piersici,rom,alune,lapte..nu am pretentii : Milka ,africana,novatini,heidi,kandia,laura,primola...Nu suport aroma de coniac pur ,visine si capuccino sau pe cea amara..Ciocolata 267547
Insane Tenshi
Insane Tenshi

Mesaje : 1203

Sus In jos

Ciocolata Empty Re: Ciocolata

Mesaj Scris de wrath Dum 23 Mai 2010, 07:52

o.o'.
Ciocolata e buna, creste nivelul serotoninei *hormonul fericirii.. parca o.o'* ^^. Cui nu-i place :]] ? Desi de obicei nu prea iau ciocolata, dar daca printr-o minune a luat mama mea sau bunica-mea cum as putea sa refuz :]]? Chiar, mananc destul de rar, cam o data la o saptamana-doua maxim trei. Oh, si a mea pref. este cea cu alune ^^.
Intr-un fel nu e cine stie ce, adica, pentru ca e tare si pana o mesteci si incepi sa-i simti gustul ai si inghitit-o o.o'.
Cremele de ciocolata/inghetata cu ciocolata/ciocolata calda/prajiturile cu ciocolata imi plac mult mai mult :3. Si mananc din astea mult mai des :]].
wrath
wrath

Mesaje : 16

Sus In jos

Ciocolata Empty Re: Ciocolata

Mesaj Scris de Abigail. Lun 28 Iun 2010, 13:47

Daa, iubesc ciocolată. Addicted chiar. :]].
Dar mănânc numai în casă, adică dacă îmi e poftă de cioco când stau ce Deni îmi pun pofta-n cui. Nu e vorba că nu-i place, iubeşte ciocolata, dar e alergică. Cred că aş lua-o razna dacă aş fi alergică la ciocolată. :]]]
Abigail.
Abigail.

Mesaje : 63

Sus In jos

Ciocolata Empty Re: Ciocolata

Mesaj Scris de Bobocel. Joi 15 Iul 2010, 16:34

Ciocolata. Ah ador ciocolata si niciodata nu ma feresc sa o mananc. Sunt deacord ca, cam ingrasa dar asta e. Cel putin nu am mai pus ceva pe mine de vreo 2 ani. So mama nu are ce sa comment.
Si ador ciocolata alba posibil sa fie preferata mea. Inca nu pot sa ma decid intre cea alba sau cea neagra. Dar ador ciocolata cu lapte.
Bobocel.
Bobocel.

Mesaje : 493

Sus In jos

Ciocolata Empty Re: Ciocolata

Mesaj Scris de For 4 Only Vin 16 Iul 2010, 17:58

Erau zile cand mancam ciocolata in fiecare zi, dupa, mi sa cam facut rau....
In fne, pentru mine ciocolata este unica. Ma ajuta sa gandesc si sa fac temele la mate Laughing
Dar as putea trai si fara ciocolata, poate la sipatalu' de nebuni. Ador ciocolata cu ciocalata. V-ati prins? Adica ciocolata simpla. Pe cea alba o detest.
For 4 Only
For 4 Only

Mesaje : 218

Sus In jos

Ciocolata Empty Re: Ciocolata

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum